RONDLEIDINGEN

Geniet van een rondleiding door de Molen De Adriaan tijdens uw bezoek aan Haarlem. Als er voldoende wind staat en een molenaar is in huis, dan kan de windmolen in actie worden gezien (draaiende wieken). De Adriaan is elke dag in juni, juli, augustus en september geopend van 13:00 tot 17:00 uur op werkdagen en van 10:30 tot 17:00 in het weekend. Zie onze openingsuren voor de overige maanden in de sectie Openingstijden.

Een bezoek aan Molen de Adriaan duurt tussen 30 tot 60 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen: een rondleiding door 5 verdiepingen van de molen duurt 30 tot 45 minuten en daarvoor of daarna een audiovisuele presentatie over de Spaarne rivier en haar bewoners in de afgelopen 300 jaar en/of een video over de windmolens van Haarlem.

Na de rondleiding kunt u souvenirs, stropdassen, shawls of postkaarten kopen en genieten van een kopje koffie / thee. Onze vrijwilligers zullen u met meer enthousiasme en plezier meer vertellen over Haarlem, Molen De Adriaan en windmolens in het algemeen.

Indien u minder dan een uur tijd heeft, laat dat dan weten aan de baliemedewerker weten, dan wordt bekeken of een korter bezoek aan alleen boven in de molen mogelijk is (zelfde prijs).

Toegangsprijzen (inclusief gids): Volwassenen €5,00; kinderen 5 t/m 12 jaar €2,00. Babies en kinderen onder de 5 jaar kunnen niet de molen in. De 5 trappen worden iedere verdieping smaller en steiler, waardoor bezoekers beide handen nodig hebben om te klimmen of te dalen. Een volwassene dient beneden te blijven met de (te) kleine kinderen.

Geen Museum Jaar Kaart. U kunt bij ons pinnen en betalen met creditkaarten (Visa, Mastercard en American Express).

Groepsrondleidingen
Voor groepen van 10 personen en meer is vooraanmelding nodig (liefst uiterlijk 14 dagen van tevoren bij ons vastleggen). Voor groepen van 10 personen en meer is de toegangsprijs €4,50 per persoon ongeacht de leeftijd. Voor nadere informatie of boekingen kunt u op werkdagen tussen 09:00 – 12:00 uur contact opnemen met de agendabeheerder op 06-29068476 of per e-mail: agenda@molenadriaan.nl.

Groepsrondleidingen buiten openingstijden
Groepsrondleidingen buiten openingstijden zijn mogelijk van maandag t/m vrijdag. In principe plannen we per uur maximaal 4 groepen van 10-14 personen met tussenpozen om opstoppingen op de trappen tot het minumim te beperken. Voor nadere informatie of boekingen kunt u op werkdagen tussen 09:00 – 12:00 uur contact opnemen met de agendabeheerder op 06-29068476 of per e-mail: agenda@molenadriaan.nl.

Toegangsprijzen groepsrondleidingen buiten openingsuren: €4,50 per persoon, ongeacht de leeftijd, met een minimum van €45,- ongeacht het aantal bezoekers. Speciale regeling voor Haarlemse basisscholen.

Haarlem en Parkeren
Het oude centrum van de stad is compact, met 4 parkeergarages rondom het centrum. Betaald parkeren bij de windmolen is beschikbaar op de straat leidend naar de molen (Papentorenvest langs de Koepel). Haarlem ligt op slechts 15 minuten met de trein vanaf Amsterdam. Een wandeling naar de molen duurt 10-15 minuten. Maak na uw bezoek aan de windmolen een Hofjes tocht met een gids (Gilde gids). Of boek een vaartocht op het Spaarne en de grachten van Haarlem met Canaltours of Waterkoets. Of bezoek een museum zoals Teylers, Frans Hals, Corrie ten Boom. Bier liefhebbers vinden zeker hun weg naar de brouwerij in een kerk op de Raaks genaamd Jopenkerk. Probeer eens een Adriaan Wit bier!

Schema Rondleidingen
Op regenachtige dagen en in de winter als er minder bezoekers komen, wachten we tot een kleine groep is samengesteld voordat de gids de rondleiding begint in de molen. Wanneer meer bezoekers verwacht worden, begint de rondleiding elke 30 minuten op het uur en op het half uur. Op zeer drukke dagen en mits er voldoende vrijwilligers zijn dan gaan we over op een schema van 4 rondledingen rondleidingen, ook op 15 en 45 minuten voorbij het uur.
Bezoekers kunnen vooraf boeken (per email of online) voor de rondleidingen die beginnen op het hele uur en het half uur. Voor bezoekers zonder gereserveerde tickets houden we per rondleiding altijd een aantal plaatsen vrij (wie het eerst komt….). We streven ernaar dat niemand langer dan 30 minuten moet wachten op een rondleider. Intussen kunnen de video’s op de eerste verdieping worden bekeken of u kunt een fijn kopje koffie (vers gemalen bonen), een kopje thee of warme chocolademelk of water nemen en genieten van het Panorama van Chiel Braat over historisch Haarlem op de achterwand van de begane grond.

TROUWEN

In mei 2004 werd Molen de Adriaan één van de officiele trouw locaties van de gemeente Haarlem. Vanwege de intieme sfeer, de lichte ruimte en de romantische plek aan het Spaarne, is de trouwzaal op de eerste verdieping de winnaar van veel koppels. Tot en met 2016 hebben meer dan 300 bruidsparen elkaar het ja-woord gegeven in Molen De Adriaan!

De eerste verdieping heeft een zitcapaciteit van 40 personen, de (richting van de ) theater opstelling van de stoelen kan (in overleg) worden aangepast. Enige versiering met bloemen en slingers is toegestaan, vanwege brandweervoorschriften geen kaarsjes. Er is een geluidsinstallatie beschikbaar (de akoestiek is echt goed, voor de ambtenaar van de burgelijke stand is geluidsversterking niet nodig, de installatie wordt vooral gebruikt om een of meer liedjes af te spelen bij het binnenschrijden van bruid of bruidspaar. Muziek kan opgeslagen zijn op USB-stick of CD/DVD maar afspelen via smartphone met Bluetooth kan ook. Na de huwelijks ceremonie kan de eerste verdieping snel worden omgebouwd voor diner en/of feest.

Omdat er geen lift is, dient u er rekening mee te houden dat slecht ter been zijnde gasten ondersteund moeten worden. Er is boven zonodig wel een toilet beschikbaar.

Op de begane grond vinden af en toe huwelijks ceremonies plaats of buiten tussen de molen en het Spaarne (plek voor 60-150 gasten) en zelfs hoog in de molen op de maalzolder (beperkte capaciteit 15-20).

Huwelijksceremonies kunnen plaatsvinden op alle werkdagen en op zaterdag tussen 10:00 en 18:00 uur. We streven ernaar dat tijdens de reguliere openingsuren van de molen de huwelijksceremonie plaastvinden aan het eind van de dag. De aanbevolen tijdstippen voor de huwelijksceremonie (van circa 45 minuten) zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 10:00 uur, 11:00 uur en 12:00 uur en om 16:30 en 17:30 uur. Op zaterdagen zijn 16:30 en 17:30 uur beschikbaar. Andere tijdstippen is niet onmogelijk, maar kost wel meer omdat we dan speciale maatregelen moeten treffen om te zorgen dat de bezoekers voor rondleidingen toch de molen buitenom kunnen bezoeken. Voor meer informatie en / of voor andere tijden kunt u contact opnemen met de agendabeheerder (evenementen coördinator). De “Trouwen in de Adriaan” folder kunt u hier downloaden.

IK WIL WAT ORGANISEREN IN DE MOLEN

De windmolen is meer dan een museum molen en trouwlocatie. We staan open voor veel ideeën om “iets” te organiseren in de molen. De ruimtes van de begane grond en de eerste verdieping van de molen zijn zeer geschikt voor groepsaktiviteiten vanaf 10-40 personen. Op de stelling (het buiten dek op 12,5 meter hoogte) of de maalzolder binnen kunt u met maximaal 20 personen terecht). Maar wat denkt u van een evenement naast de molen aan de rivier? Wat denkt u van een bijeenkomst in de molen, rondleiding boven in de molen, uurtje varen over het Spaarne, borrel/eten (bijvoorbeeld BBQ) in de zon aan de kade?

De begane grond en de eerste verdieping kunnen worden gebruikt voor vergaderingen, workshops, seminars, presentaties, recepties, lunches, diners en feesten, al dan niet gecombineerd met een rondleiding van de molen zelf. Smart TV, beamer, projectiescherm, flipover, whitebord, geluidsinstallatie, het is er allemaal. Kom naar de molen en beoordeel zelf zelf welke ruimtes u wilt huren voor uw evenement en bespreek uw wensen met de evenementcoördinator. Samen bepalen we hoe uw wensen gerealiseerd kunnen worden.

In de praktijk kunnen we maximaal 48 personen op de eerste verdieping aan zes-persoons tafels plaatsen. Beneden kunnen we 40 mensen laten zitten. Voor recepties en walking diners is de praktische capaciteit 70 tot 80 personen op beide verdiepingen. Door gebruik te maken van de ruimte buiten de molen (bij de openslaande deuren) kan met tenten de overdekte ruimtes worden uitgebreid. Grotere partijen (tot 150 man) buiten is bij mooi weer geen probleem, maar omdat binnen niet meer dan 80 mensen kunnen staan/zitten, bespreken we altijd een slecht weer scenario. Geadviseerd wordt dat er voldoende overkapping bij ons wordt besteld (een of meerdere party tenten of een grote zogenaamde stretch tent).

De ruimte op de eerste verdieping kan op alle dagen van de week voor een halve dag of een volle dag gehuurd worden. Tijdens de normale openingstijden is de begane grond wel in gebruik voor ontvangen van bezoekers voor rondleidingen in de molen en voor het kopen van souvenirs. De ervaring leert dat het voor de bijeenkomsten qua geluiden geen probleem is, het is gewonn wat drukker tijdens de pauzes van de bijeenkomst. Voor bijeenkomsten bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van een ‘onbeperkt’ koffie / thee / water arrangement voor halve of hele dag. Broodjeslunch in de molen of naast de deur bij Restaurant Zuidam kan geregeld worden. Een korte rondleiding naar de top van de molen vlak na de lunch, bijeenkomst of als pauze is een mooie gelegenheid om de benen te strekken.

Voor informatie over prijzen en voorwaarden en het reserveren van ruimtes voor vergaderingen, huwelijksceremonies, recepties, drankjes, diner, BBQ en feestjes kunt u contact opnemen met de evenementcoördinator ( agenda@molenadriaan.nl ).

VRIJWILLIGERS

Vrijwilligers nodig voor Stichting Molen Adriaan (SMA) en Stichting Molens Zuid Kennemerland (SMZK)

Rondleider – Baliemedewerker – Suppost – Molenaar

Het bestuur en vrijwilligers van de Stichting Molen De Adriaan (SMA) zorgen ervoor dat alle bezoekers jong en oud, uit Haarlem, uit de rest van Nederland en uit het buitenland kunnen genieten van hun bezoek aan een volledig functionerende windmolen / museum en genieten van het spectaculaire uitzicht over het centrum van de stad Haarlem.

Meer dan zestig 60 vrijwilligers helpen bij diverse activiteiten – voornamelijk als rondleider of baliemedewerker. Sinds 2002 hebben meer dan 130.000 bezoekers hun weg naar de Adriaan gevonden. In principe hebben we tijdens openingsuren altijd een baliemedewerker (gastvrouw/-heer) en twee rondleiders ingepland voor diensten van 4 uur. Omdat we er rekening mee houden dat aantal bezoekers jaarlijks de 20.000 zal gaan overschrijden willen/moeten we groeien naar 100 vrijwilligers. Op een drukke dag kunnen we met veel flexibiliteit van de vrijwilligers 120 bezoekers per uur verwerken. Deze aantallen kunnen onze vrijwilligers tot tevredenheid van onze bezoekers alleen aan, indien we de rondleidingen op een gestructureerde manier plannen en uitvoeren. Gelukkig is het nog niet iedere dag zo, maar het gaat wel die richting op. Op een ‘gewone’ dag gaat iedere 30 minuten een groep van 10-15 bezoekers met een rondleider de molen in, op drukke dagen kunnen we overschakelen naar een 15 minuten schema, mits we van te voren meer vrijwilligers hebben in kunnen plannen.

Bezoekers kunnen telefonisch of per email een tijdstip reserveren voor een rondleiding. Dit zulen we ook online via de website gaan aanbieden. Bezoekers die zonder gereserveerde tickets komen aanlopen zullen we toewijzen aan de vrije plaatsen. We zullen per rondleiding altijd een deel van de plaatsen vasthouden, zodat niemand langer dan een half uur zal hoeven te wachten. Wachtend op de eerst beschikbare rondleider kan men wel vast het museum op de eerste verdieping bezoeken en video’s zien over Molens in Haarlem en de geschiedenis van Haarlem gezien vanaf een boot op het Spaarne.

Ieder jaar stijgen de aantallen toeristen in Haarlem (overloop uit Amsterdam) en Molen De Adriaan staat bij Tripadvisor en dergelijke hoog genoteerd. De SMA is op zoek naar meer vrijwilligers, vooral naar mensen die meerdere talen spreken (Nederlands hoeft niet hun eerste taal te zijn).

SMA biedt rondleidingen in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans, afhankelijk van de vaardigheden van het geplande rondleider. Wij verwelkomen nieuwe vrijwilligers voor alle posities die twee of meer talen goed kunnen spreken. Als we er ook in slagen om vrijwilligers aan te trekken die Chinees, Japans, Russisch, Arabisch of Portugees kunnen spreken, zou dat geweldig zijn. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die liever als gastheer/suppoost ingezet willen gaan worden. Normaliter op basis van indeling volgens rooster, maar de mogelijkheid voor oproepdienst wordt onderzocht.

Als baliemedewerker ontvang je de bezoekers, legt hun de mogelijkheden voor bezoek uit, beheer je de kassa, pinautomaat, reken je kaartjes, souvenirs, koffie, water en koeken af en hou je de toezicht op wat zich op de begane grond afspeelt en houdt contact met de rondleiders.

Als rondleider ga je tijdens je dienst vaak 4-5 keer de 5 trappen op en neer voor een rondleiding van 45-60 minuten.

Als gastheer/suppost wordt je ingedeeld op een van de verdiepingen voor 45-60 minuten, dan een pauze en dan weer 45-60 minuten op een andere verdieping. Deze diensten zijn minder vermoeiend en minder inspannend voor het lichaam (benen en knieën). Als suppost kun je proactief de bezoekers een toelichting geven op wat er op die verdieping te zien is.

Als u de SMA in een financiële vorm wilt ondertsteunen, dan kunt u zich als donateur van Stichting Molen De Adriaan aanmelden voor een jaarlijkse donatie van minimaal € 25,-.

Als u wilt bijdragen aan de educatieve en culturele functies van Molen De Adriaan als vrijwilliger of als donateur van Molen De Adriaan, vul dan alstublieft het contact formulier op deze website in. Of het formulier dat in de molen bij de balie ligt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Ted Blesgraaf, telefonisch 023-5250468 (voorzitter, portefeuille vrijwilligerszaken).

Technisch gezien worden de windmolens in Haarlem, waaronder de Adriaan, onderhouden en beheerd door leden van het Stichting Molens Zuid Kennemerland (SMZK). Ze hebben hun eigen werkplaats in Schalkwijk, vlakbij de zaagmolen De Eenhoorn (de Eenhoorn). DE SMZK vrijwilligers komen wekelijks bijeen in de werkplaats. Molenaars van SMZK houden veel van de molens draaiende, meestal op zaterdag. Bij de Adriaan zijn meer molenaars betrokken, waardoor u op de meeste dagen van de week de wieken kunt zien draaien. En af en toe malen we graan! Omdat de molenaars er niet jonger op worden, is de SMZK op zoek naar nieuwe vrijwilligers om te leren molenaar te worden. Als u geïnteresseerd bent om molenaar te worden of om donateur te worden van de SMZK, vul dan alstublieft het contact formulier in op deze website en we sturen het door, of stuur direct een email naar secretarissmzk@gmail.com.

OVER DE MOLEN

In de middeleeuwen werd Haarlem verdedigd door een stadsmuur en diverse verdedigingstorens. De torens werden door de Spanjaarden tijdens het beleg van Haarlem in 1573 aan flarden geschoten. In 1589 werden ze weer herbouwd. “Onze” toren kreeg de naam “Goê Vrouwtoren” ter ere van onze buurvrouw op de Scheepmakersdijk, Kenau Simonsdochter Hasselaar. Kenau (onze eerste feministe) zou met de vrouwen van Haarlem vanaf de stadsmuren tegen de Spanjaarden gevochten hebben.

Gedurende de volgende eeuwen werden de stadsmuren uitgebreid. Helaas zijn de meters hoge muren en fraaie poorten, op de Amsterdamse Poort na, in de periode rond 1850 gesloopt. De bovendriehoek (ofwel het “timpaan”) van de Kennemerpoort is later nog hergebruikt bij de bouw van de voormalige jongensschool aan de Wilhelminastraat. Het luiden van de Damiaatjes in de Bavotoren tussen 21:00 en 21:30 als signaal dat de stadspoorten werden gesloten, herinnert ons heden ten dage aan vervlogen tijden.

Vroeger vonden we ook molens op de stadsmuren. Molens waren in Haarlem belangrijk voor het malen van mout voor de uitgebreide bierindustrie in onze stad. Haarlems bier, “Jopen” wordt in een aantal varianten sinds enige jaren weer gebrouwen. Een van die bieren is “Adriaan” naar onze molen genoemd en gebaseerd op een recept uit 1407. De Adriaan is de enige overgebleven stadsmolen. Ten noorden van de stad vind je nu moderne windmolens die energie opwekken. Diverse molens zijn behouden in en rond Haarlem: poldermolens, korenmolens en een bijzonder houtzaagmolen. Nederland heeft nu nog zo’n 1000 windmolens. Op het hoogtepunt rond het jaar 1850 waren dat er zo’n 15.000. Rond het jaar 1850 stonden ongeveer 80 windmolens in Zuid Kennemerland.De bestaande windmolens worden door vrijwilligers van Stichting Molens Zuid Kennemerland beheerd. Molenaars van deze stichting laten de molens vooral op zaterdag draaien. Sinds mei 2006 zijn op molen De Adriaan meerdere molenaars actief. Daardoor draait De Adriaan ook op andere dagen dan de vaste zaterdagen. Molen De Adriaan wordt door zo’n 60 vrijwilligers gerund. Zij hebben vanaf de openstelling in 2002 inmiddels (maart 2017) zo’n 160.000 bezoekers rondgeleid.
Molen De Zandhaas in Santpoort is een in bedrijf zijnde korenmolen, waar men voor ambachtelijk gemalen producten terecht kan. Molen De Adriaan is ingericht als museummolen, maar is overigens wel in staat om graan te malen: hij is maalvaardig!

De molen is gebouwd door een van oorsprong Franse Hugenoot Adriaan Dubois, wij als Haarlemmers kennen hem als Adriaan Duboois. Hij was een koopman uit Amsterdam en was eigenaar van een ros ofwel paardenmolen aan de Koudenhorn. Hij bouwde in 1778 zijn trasmolen op de fundamenten van de Goê Vrouwtoren.
Dubois had het monopolie verworven om in Haarlem gedurende 25 jaar tufsteen (een soort kalksteen zoals we in de Bavo vinden) tot tras te vermalen. Daarmee werd een watervaste metselmortel gemaakt. Ook werden schelpen vermalen voor de porselein- en aardewerkindustrie. Voor de leerlooierij werd eikenschors tussen de zware stenen vermalen tot run. Tropische houtsoorten werden verpulverd tot kleurstof voor verf.

In 1802, na het verlopen van het octrooi, verkocht Dubois de molen. Na een ingrijpende verbouwing door de nieuwe eigenaar Cornelis Kraan werd snuiftabak gemalen, wat toen een echt modeartikel was. Een tegelplateau op Grote Houtstraat nr. 12, hoog boven in de gevel herinnert nog steeds aan zijn winkel, waar de tabaksproducten werden verkocht.

In 1865 begint De Adriaan aan zijn derde leven, nu als korenmolen. Bij die verbouwing is de windmolen uitgebreid met een stoommachine, waarmee bij windstiltes gemalen werd. Rond 1920 werd de stoommachine vervangen door de toen opkomende elektrische aandrijving. De Adriaan bevat dan 5(!) maalkoppels; 3 windgedreven en 2 elektrisch aangedreven koppels.

In 1925 koopt Vereniging De Hollandsche Molen de Adriaan. Deze molen is de eerste aankoop van deze vereniging die zich inzet voor het in bedrijf houden van windmolens. Op zaterdagmiddag 23 april 1932 brand de molen echter geheel af. Wanneer men de foto van de brand bekijkt, dan kan men zien dat het blusmateriaal absoluut ontoereikend was. Ook is zichtbaar dat er een roede ontbreekt. Die was na een zware storm in december 1930 al verwijderd

Het heeft 70 jaar geduurd voordat de Adriaan is herrezen. Er hebben zich in die periode meerdere keren groepen ingezet om de molen te herbouwen. Doorslaggevend was uiteindelijk een document dat boven water kwam uit de archieven. Met dit document stond vast dat de Gemeente Haarlem zich al in een grijs verleden tot herbouw van Molen De Adriaan had verplicht. En uiteindelijk was het op 23 april 2002 zover. Hoewel volledig in staat om te malen tonen wij de molen als een authentiek ingericht molenmuseum.

BEOORDELINGEN

 • Yvonne G
  Yvonne G

  Leuk bezoek aan een van de blikvangers van Haarlem. Mooie locatie en deskundige rondleiders. De moeite van het bezichtigen waard!

 • Yyyygy
  Yyyygy

  Molen de Adriaan, een kopie van de afgebrande originele molen! De vrijwilligers kunnen geweldig boeiend vertellen over de geschiedenis en het gebruik van de molen! Erg indrukwekkend, verplichte kost bij een rondje Haarlem!

 • Joke S
  Joke S

  De vrijwilligers geven een goede rondleiding. Er is veel te zien met de rondleiding erg interessant. Wij zijn er getrouwd in die molen. De moeite waard om er een keer heen te gaan.

 • Tessa G
  Tessa G

  Prima terras, heerlijke wijn, goed voedsel en prettige bediening.....wat wil je nog meer? We kunnen ook ons bootje aan de steiger leggen en dan even van een zonnige lunch genieten, leuk hoor!