Molen De Adriaan Rondleidingen Met een gids in 30-45 minuten genieten van het uitzicht over Haarlem op de stelling 12 meter boven de grond ... BEKIJK MEER Over de Molen Van het panorama van historisch Haarlem op de begane grond, via 2 verdiepingen met molen modellen... BEKIJK MEER Verhuur Behalve als trouwlocatie bestaan er diverse mogelijkheden om “iets” te organiseren... BEKIJK MEER Geen wachttijden,
koop de tickets online (Ideal, Paypal of met Creditkaart)
Molen De Adriaan Rondleidingen Met een gids in 30-45 minuten genieten van het uitzicht over Haarlem op de stelling 12 meter boven de grond ... BEKIJK MEER Over de Molen Van het panorama van historisch Haarlem op de begane grond, via 2 verdiepingen met molen modellen... BEKIJK MEER Verhuur Behalve als trouwlocatie bestaan er diverse mogelijkheden om “iets” te organiseren... BEKIJK MEER Geen wachttijden,
koop de tickets online (Ideal, Paypal of met Creditkaart)

Welkom op de website van Molen De Adriaan

Uw verblijf in Haarlem is niet compleet zonder een bezoek aan De Adriaan, een stellingmolen romantisch gelegen in het stadscentrum aan de oever van de rivier het Spaarne. Is er een molenaar aanwezig, dan ziet U een windmolen in actie. U kunt de Adriaan enkel bezoeken onder de begeleiding van een gids. De rondleiding duurt 45 minuten. In de molen maakt u kennis met de eeuwenoude techniek om wind om te zetten in productieve energie. U vindt er veel informatie over molens in het algemeen en over De Adriaan in het bijzonder. Graag tot ziens in Molen De Adriaan.

Over de Molen

Op de begane grond treft u een permanente expositie over De Adriaan en over diverse facetten van de geschiedenis van Haarlem. Ook is er een winkeltje waar u een toegangskaartje, molensouvenirs, ansichtkaarten, stropdassen en gedrukte informatie over molens en De Adriaan kunt kopen.

Begane grond

Op de begane grond bevindt zich ons winkeltje waar u kaartjes, koffie, thee, flesjes water en koekjes kunt kopen, souvenirs, stropdassen, shawls, briefkaarten en boekjes over windmolens en De Adriaan in diverse talen. Op de halfronde achtergrond ziet u het Panorama van Haarlem rond 1800, van Chiel Braat dat zijn voltooing nadert.

Eerste verdieping

De 1e verdieping heeft educatieve en culturele functies. Hier kunnen de bezoekers kijken naar een of meerdere video’s die gedurende de dag draaien, een over molens in het algemeen of Molen De Adriaan specifiek. De video over de rivier Spaarne is geliefd bij veel bezoekers. Het is alsof jezelf op de rivier vaart en vanuit het water naar de mooiste plekken en interessante gebouwen langs de oevers kijkt. De eerste verdieping kan gehuurd worden voor huwelijksceremonies, avondfeesten, zakelijke bijeenkomsten, trainingsessies, inclusief catering.

Tweede verdieping

Op de 2e verdieping vindt u onze permanente tentoonstelling met diverse modellen waarmee het kruien op de wind visueel gemaakt wordt, over het opzeilen van de wieken, vitrines met allerlei materialen die gemalen werden als grondstof van cement to olieverf, van snuiftabak tot meel. En niet te vergeten hoe windmolens de vele polders van Noord Holland hebben drooggemalen. Mooi is ook het model van de houtzaag molen de Eenhoorn die ook aan het Spaarne ligt.

Derde verdieping

Op de 3e verdieping vindt u een manshoog model van Molen De Adriaan (kijk eens of u het goed raad waar u in de molen bent). Met het opengewerkte model van de maalstenen kunt u zien er boven gemalen wordt. Met de kweern - een handmolen – kunt u zelf proberen graan te malen. In de kast ziet u de grondtsoffen die gedurende 150 jaar in de Adriaan zijn gemalen.

Bovenste verdiepingen

Op de 4e verdieping (maalzolder) ziet u waar de zakken met meel worden gevuld en gewogen. Hier kunnen korte video’s over het kruien en opzeilen getoond worden, maar ook hoe graan tot meel gemalen kan worden. Op de 5e verdieping (steenzolder) ziet u in het midden de eiken koningsspil met een groot tandwiel, dat het tandwiel kan doen draaien van de as die verbonden is met de bovenste molensteen. Je ziet het luiwerk waarmee de zakken graan naar boven worden gehesen. De kaar, de bak waar het graan in gaat en de grote molenstenen kun je van dicht bij bekijken. De kap van de molen daarboven bestaat uit twee lagen, eerst de vloer die met rollers waarop het bovendeel gedraaid kan worden op de wind (6everdieping) en daarboven de 7e verdieping waar de as tussen lagers ligt waaraan de wieken buiten bevestigd zijn en in het midden het grote tandwiel om de verticale koningsspil aan te drijven en de vang (remsysteem). De kap is het domein van de molenaars. Onvergetelijk is het moment dat je naar buiten op het dek / platform stapt: twaalf meter boven de rivier met een spectaculair uitzicht over de stad.

izi.TRAVEL Audiogidsen

 • Steenzolder (5e verdieping)

 • Stelling (4e verdieping)

 • Trouw-, vergader- en expositie ruimte (1e verdieping)

 • Adriaan Zolder (3e verdieping)

 • Kap (6e verdieping)

 • Meelzolder (4e verdieping)

Molen de Adriaan zoekt vrijwilligers

Zoals veel instellingen is ook molen De Adriaan afhankelijk van vrijwilligers. Er is echter altijd enig verloop. Er is dus regelmatig plek voor nieuwe energieke vrijwilligers, die de gasten willen ontvangen en rondleiden.

Galerij

BEOORDELINGEN

 • Yvonne G
  Yvonne G

  Leuk bezoek aan een van de blikvangers van Haarlem. Mooie locatie en deskundige rondleiders. De moeite van het bezichtigen waard!

 • Yyyygy
  Yyyygy

  Molen de Adriaan, een kopie van de afgebrande originele molen! De vrijwilligers kunnen geweldig boeiend vertellen over de geschiedenis en het gebruik van de molen! Erg indrukwekkend, verplichte kost bij een rondje Haarlem!

 • Joke S
  Joke S

  De vrijwilligers geven een goede rondleiding. Er is veel te zien met de rondleiding erg interessant. Wij zijn er getrouwd in die molen. De moeite waard om er een keer heen te gaan.

 • Tessa G
  Tessa G

  Prima terras, heerlijke wijn, goed voedsel en prettige bediening.....wat wil je nog meer? We kunnen ook ons bootje aan de steiger leggen en dan even van een zonnige lunch genieten, leuk hoor!