Welkom op de website van Molen De Adriaan

Uw verblijf in Haarlem is niet compleet zonder een bezoek aan De Adriaan, een stellingmolen romantisch gelegen in het stadscentrum aan de oever van de rivier het Spaarne. Is er een molenaar aanwezig, dan ziet U een windmolen in actie. U kunt de Adriaan enkel bezoeken onder de begeleiding van een gids. De rondleiding duurt 45 minuten.

In de molen maakt u kennis met de eeuwenoude techniek om wind om te zetten in productieve energie. U vindt er veel informatie over molens in het algemeen en over De Adriaan in het bijzonder.

Graag tot ziens in Molen De Adriaan.

Over de Molen

Op de begane grond treft u een permanente expositie over De Adriaan en over diverse facetten van de geschiedenis van Haarlem. Ook is er een winkeltje waar u een toegangskaartje, molensouvenirs, ansichtkaarten, stropdassen en gedrukte informatie over molens en De Adriaan kunt kopen.

Begane grond

Op de begane grond bevindt zich de ontvangstruimte met de mogelijkheid om souvenirs te kopen. Op de halfronde achterwand ziet u het Panorama van Haarlem rond 1800, geschilderd door Chiel Braat.

Eerste verdieping

Op 1e verdieping kunnen de bezoekers kijken naar video’s over molens in het algemeen en molen De Adriaan in het bijzonder.

Tweede verdieping

Op de 2e verdieping vindt u onze permanente tentoonstelling. Aan de hand van prachtige modellen wordt het verhaal van de Nederlandse windmolens verteld.

Derde verdieping

Op de 3e verdieping vindt u een manshoog model van molen De Adriaan. Met een handmolen kunt u zelf proberen graan te malen.

Vierde verdieping (de Maalzolder)

Hier kunt u naar buiten op het grote rondlopende balkon. Geniet daar van het prachtige uitzicht over de stad Haarlem en de rivier het Spaarne.

Vijfde verdieping (de Steenzolder)

Meerdere malen per week draaien de wieken en dan draait hier een grote houten as met boven uw hoofd een groot tandwiel. Regelmatig is het maalkoppel aangekoppeld en wordt er echt meel gemalen.

izi.TRAVEL Audiogidsen

 • Steenzolder (5e verdieping)

 • Stelling (4e verdieping)

 • Trouw-, vergader- en expositie ruimte (1e verdieping)

 • Adriaan Zolder (3e verdieping)

 • Kap (6e verdieping)

 • Meelzolder (4e verdieping)

Molen de Adriaan zoekt vrijwilligers

Zoals veel instellingen is ook molen De Adriaan afhankelijk van vrijwilligers. Er is echter altijd enig verloop. Er is dus regelmatig plek voor nieuwe energieke vrijwilligers, die de gasten willen ontvangen en rondleiden.

Galerij

BEOORDELINGEN

 • Yvonne G
  Yvonne G

  Leuk bezoek aan een van de blikvangers van Haarlem. Mooie locatie en deskundige rondleiders. De moeite van het bezichtigen waard!

 • Yyyygy
  Yyyygy

  Molen de Adriaan, een kopie van de afgebrande originele molen! De vrijwilligers kunnen geweldig boeiend vertellen over de geschiedenis en het gebruik van de molen! Erg indrukwekkend, verplichte kost bij een rondje Haarlem!

 • Joke S
  Joke S

  De vrijwilligers geven een goede rondleiding. Er is veel te zien met de rondleiding erg interessant. Wij zijn er getrouwd in die molen. De moeite waard om er een keer heen te gaan.

 • Tessa G
  Tessa G

  Prima terras, heerlijke wijn, goed voedsel en prettige bediening.....wat wil je nog meer? We kunnen ook ons bootje aan de steiger leggen en dan even van een zonnige lunch genieten, leuk hoor!